En guide til miljøvennlige klær
Den bærekraftige bølgen har truffet oss for lengst, og vi vil alle bli mer bevisste på hva vi kjøper og hvordan vi kan utnytte det vi allerede har i skapet best mulig. Vi har samlet tips og triks som gjør deg til en bedre forbruker.
Miljøvennlige klær – er det i det hele tatt mulig med tanke på at klesindustrien slipper faktisk ut mer drivhusgasser enn flytrafikk og sjøfart til sammen? Sannheten er at det kreves 7000 liter vann å produsere et par jeans, og et lastebillass med klær brennes eller kastes hvert sekund. En halv million tonn mikroplast slippes ut i havet årlig, dette tilsvarer faktisk 3 millioner fat olje.
Disse tallene får de fleste til å skamme seg litt over alle de unødvendige kjøpene man gjør. I tillegg til at tekstilindustrien er ekstremt skadelig for planeten vår, er det også ofte svært dårlige arbeidsforhold i fabrikkene som lager billigklær. Vi kan dessverre ikke forvente at alle klesprodusenter tar ansvar for etisk produksjon, men vi som forbrukere kan gjøre mye selv.
Hvor begynner du?
Det er dessverre slik at ingen klesproduksjon er 100% miljøvennlig, men som forbruker kan man faktisk gjøre ganske mye ved å ta ansvar for å begrense sitt eget avtrykk på kloden vår. Vi har samlet opp noen gode tips du kan følge hvis du ønsker å bli mer miljøvennlig.
Velg naturmaterialer
Moteindustrien mater appetitten de selv har skapt med billige klær og langt flere kolleksjoner enn det som var vanlig før, dette kalles for «fast fashion». Fast fashion produserer ikke nødvendigvis tekstil som skal vare, da over 60 % av stoffene brukt er syntetiske. De syntetiske klærne er laget av plastbaserte fibre, og når du vasker klærne dine i vaskemaskinen kan disse fibrene løsne fra plaggene og gå ut i avløp – og dermed havet.
Øverst i skjemaet
Nederst i skjemaet
Velg derfor helst miljøvennlige klær laget av naturmaterialer som ull, bomull, lin og tensil. Det er vanskelig å komme helt unna syntetiske klær, men gå til innkjøp av vaskepose som forhindrer at mikroplasten går ut i avløpet og holder klærne dine fine lenger. Før du skrur på vaskemaskinen, spør deg selv om det virkelig er nødvendig. Begrens vasken, og spar miljøet for mikroplasten.
Kvalitet over kvantitet
70% avslag, øynene blir store, kortet er dratt og en ny kjole er på plass i skapet. Problemet er at den ofte blir hengende, eller brukt en gang før den havner bakerst i kleshaugen. Selvsagt kan man finne ting man virkelig trenger, det er alt det andre vi ønsker å unngå. Bruk heller litt mer på å finne gode klassiske kvalitetsplagg. Dette vil forlenge levetiden til garderoben din betraktelig, og tenk miljøvennlig hvis du skal kjøpe nytt. De fleste produsenter har nå informasjon tilgjengelig på deres nettsider om hvordan plaggene lages og av hva, hvis de ikke har det – styr unna.
Et godt gjenkjennbart miljømerke som brukes mye i Norge er Svanemerket. De har utarbeidet miljøkrav innen en rekke produkter for at det skal bli lettere for oss som forbrukere å navigere i produktjungelen. Både med tanke på riktig lønn og arbeidsvilkår, men også strenge miljøkrav. Pierre Robert er et godt eksempel på en produsent du kan handle fra med bedre samvittighet. Et spørsmål man alltid bør stille seg før man kjøper noe nytt er «kommer jeg til å bruke dette plagget så mye at produksjonen er verdt det?», hvis svaret er nei bør du droppe det.
Bytte eller leie klær
Det mest miljøvennlige man kan gjøre er å bytte klær. De klærne du mottar får et nytt liv og de du gir bort får også det. Arranger byttekvelder med venner, eller finn arrangementer på Facebook. «Den Store Klesbyttedagen», arrangerer større byttedager noen ganger i året. Det har også blitt vanligere å leie klær og tilbehør. Fjong.no, leier både ut selskapsklær og vesker i ulike prisklasser. H&M har også uttalt at de ønsker å begynne med utleieservice.
Miljøvennlige klær: Kjøp brukt!
Det finnes mange brukt- og vintagebutikker i de aller fleste byer, der klærne er like gode som nye, de har bare litt ekstra kjærlighet i seg. Kjøper du brukt, unngår man alt det forurensende som kommer med klesproduksjonen. Du finner også mange skatter på Finn.no, eller på kjøpsappen Tise. På disse plattformene kan man også selge unna de tingene man har blitt lei av.
Reparer dine gamle klær
Selv om glidelåsen på jeansen har røket, eller du har fått hull i genseren din, betyr ikke det at det er ødelagt og skal kastes. Veldig sjeldent er dette et godt alternativ. Lever klærne til en skredder, eller fiks det selv.
Skap nytt liv i gamle klær med DIY-redesign
Er du lei klærne dine, så kan du med en liten innsats skape noe helt nytt, men med noe gammelt. Du trenger ikke å være proff med symaskinen for å kunne gjøre noen enkle og kule grep. Bøkene «sy om» eller «reparasjonsbok» er bare to av flere bøker som har mange enkle tips til hvordan du fornyer de gamle klærne dine. Sjekk ut noen av Jenny Skavlan sine mange sy om-oppskrifter her. Et raskt YouTube-søk åpner en ny verden av DIY-tips.
Dele